H-brwbotc

Fire trainers

Vanuit de controletoren kunnen de simulatoren in brand worden gezet. Van deze simulatoren, genaamd ‘fire trainers’, staan er vijf verschillende op het BOTC:

  • De ‘aircraft fire trainer’ is gebouwd als combinatie van propellors en door straalmotoren aangedreven transportvliegtuigen van de luchtmacht;
  • De ‘fuel spill fire trainer’ die gelijkenis vertoont met een vloeistofbrand met in het midden een Boeing;
  • De ‘F-16 fire trainer’;
  • De ‘helikopter fire trainer’ is gebouwd als combinatie van verschillende transport- en bewapende helikopters;
  • De ‘structural fire trainer’ is gebouwd voor het beoefenen van redding en brandbestrijding in gebouwen.
  • De ‘Flashover trainer’ om brand ontwikkeling te kunnen visualiseren en echt te kunnen ervaren wat deze brand is. (deze is hout gestookt)

 

Met elke fire trainer kunnen verschillende branden worden geoefend. Zo is het bij de F-16 o.a. mogelijk om een wielbrand na te bootsen en de aircraft fire trainer kan het effect van een motorbrand simuleren. Andere realistische trainingen zoals een rompbrand of een brand in de motor, kunnen gepaard gaan met steekvlammen van wel zes tot zeven meter hoog. Tijdens de fuelspill oefening wordt gesimuleerd dat brandstof uit het vliegtuig is gelekt en in brand staat, hetgeen een grote vuurzee ten gevolge heeft. Niet alleen branbestrijding aan de buitenkant van vliegtuigen wordt getraind, ook binnenin de toestellen is vanalles mogelijk. Zoals brand in de cockpit, toilet-, cargo- en cabine- ruimte. Om zo dicht mogelijk bij de realiteit te komen, kunnen deze branden gepaard gaan met geluiden van mensen in nood door middel van een speciaal audiosysteem. In de helikopter fire trainer kunnen branden worden ontstoken in de cockpit, de cabine en de motor.