H-brwbotc

Aircraft Fires Trainer

De Aircraft Fire Trainer (ACFT) is een mock-up van een verkeersvliegtuig die voorzien is van een scala aan brandobjecten.

Aan de buitenzijde is de ACFT voorzien van 3 motorbranden, een vloeistofoppervlaktebrand van 50 m2, een landingsgestelbrand, een bagagecompartimentbrand en een Auxiliary Power Unit (APU) brand. Motor 1 aan de linkerzijde van de ACFT is een simulatie van een brand in een straalmotor (evt. gesimuleerd met draaiende motor). Motor 2, de staartmotor van de ACFT, is eveneens een simulatie van een brand in een straalmotor (evt. gesimuleerd met draaiende motor). Motor 3 aan de rechterzijde van de ACFT is een simulatie van een brand in een propellermotor (evt. gesimuleerd met draaiende motor). De vloeistofoppervlaktebrand bevind zich aan de linkerzijde van de ACFT met een gesimuleerde brandstoflekkage uit motor 1. De landings- gestelbrand (evt. met het geluidseffect van een exploderende band) bevind zich eveneens aan de linkerzijde van de ACFT, tussen motor 1 en de romp van de ACFT. De bagagecompartimentbrand bevind zich aan de rechterzijde van de ACFT onder de rechtervoordeur. Hier bevind zich een luik dat toegang geeft tot het bagagecompartiment. De APU-brand bevind zich in de staart van de ACFT. Hier bevind zich aan de onderzijde van de ACFT een dubbel luik wat toegang geeft tot het APU-compartiment.

Aan de binnenzijde is de ACFT voorzien van een cockpitbrand, een galleybrand, een cabinebrand met flashover effect, een cargobrand en een lavatorybrand. De cockpitbrand is een brand in het instrumentenpaneel van de cockpit. De galleybrand is een brand in het oventje van de galley. De cabinebrand bevind zich aan beide zijden van de cabine, waarbij beide zijden onafhankelijk van elkaar maar ook simultaan kunnen branden. Desgewenst kan in de cabine tevens een flashover gesimuleerd worden. De cargobrand bevind zich eveneens aan beide zijden van de cabine, waarbij beide zijden onafhankelijk van elkaar maar ook simultaan kunnen branden.

De ACFT is vanuit de controletoren te bedienen en in te stellen voor wat betreft moeilijkheidsgraad, welke branden er ontstoken kunnen worden en (gesimuleerd) de te gebruiken blusstof. Tevens zijn de brandobjecten aan de buitenzijde, op locatie, te bedienen met een radio gestuurde bediening. De brandobjecten aan de binnenzijde zijn te bedienen met bekabelde afstandsbedieningen in de ACFT.